Niet altijd is bij u bekend of uw dierbare overledene een uitvaartpolis had. Het is natuurlijk wel belangrijk om dit te weten omdat u dan recht heeft op een financiële uitkering.
Polissen kunnen in de loop van de tijd verloren gaan. Soms bestaat de verzekeraar niet meer en is deze overgenomen door een andere maatschappij. Of de administratie van de overledene is niet up-to-date waardoor u niet weet of er een uitvaartpolis is. Wat nu?
Hulp nodig bij uitvaart en oude uitvaartpolis
Hulp nodig bij uw zoektocht naar oude polissen? Neem contact op met Wevers Begrafenisverzorging. Wij verzorgen alles omtrent de uitvaart, inclusief nazorg en het afwikkelen van de nalatenschap zoals het opsporen van oude polissen.
Waar kan ik oude polissen vinden?
Er zijn verschillende manieren om na te gaan of er oude uitvaartpolissen zijn.
Om te beginnen kunt u in de administratie van de overledene ‘duiken’. De meeste mensen hebben wel een bureaulade, geldkistje of map met administratie. Wellicht vindt u een uitvaartpolis of ander document van een overlijdensverzekering.
Vindt u niets en/of heeft u helemaal geen idee of er een oude uitvaartpolis is? Dan kunt u ook contact opnemen met de Nederlandsche Bank (DNB). Daarover later meer.
Bankafschriften raadplegen
Om te onderzoeken over een overledene een uitvaartpolis heeft kunt u ook de bankafschriften raadplegen. Misschien komt u de naam van een uitvaartverzekering tegen zodat u met deze maatschappij contact kunt opnemen.
Gaat het om een oude polis en bestaat deze verzekeraar niet meer? Dan kunt u ook nagaan welke verzekeraar deze polis heeft overgenomen. Dit kan via de Nederlandsche Bank en via het Verbond van Verzekeraars.
Is er een assurantieadviseur?
U bent de administratie doorgegaan en ook de bankafschriften bekeken maar heeft nog steeds niets gevonden. De volgende stap kan zijn na te gaan of de overledene een assurantieadviseur had. Deze adviseur is er vaak van op de hoogte of er wel of geen uitvaartpolis was.
Verbond van Verzekeraars raadplegen
Een slimme maar wel tijdrovende manier om na te gaan of er een oude uitvaartpolis is, is het raadplegen van het Verbond van Verzekeraars. Daar kan worden nagegaan of er recht bestaat op een uitkering na overlijden. Dit heet de zoekservice voor polissen.
U kunt alleen gebruik maken van deze mogelijkheid als het om een polis voor uzelf gaat óf als de betrokken persoon inmiddels is overleden en u een erfgenaam bent. U dient dan een kind, echtgenoot of samenwonende partner te zijn.
Ook degene die gerechtigd is de nalatenschap af te wikkelen kan deze aanvraag bij het Verbond van verzekeraars indienen. Dit is in de meeste gevallen de executeur of de notaris. Het kan wel twee tot drie maanden duren voordat u uitsluitsel krijgt.
Hoe kan ik zien of iemand een overlijdensverzekering heeft?
Weet u niet of de overledene een uitvaartpolis had en heeft u in diens administratie niet kunnen vinden? Is er niets op de bankafschriften te zien en ook geen assurantieadviseur? Misschien heeft u wel een oude polis ontdekt, of een naam van een oude verzekeraar, die niet meer bestaat. U kunt dan ook contact opnemen met de DNB (De Nederlandsche Bank).
Bij de Nederlandsche Bank is een archief samengesteld met namen van oude polissen van levensverzekeraars, uitvaartverzekeraars en begrafenisfondsen. Daarbij staat dan vermeld welke verzekeraar deze polis nu in beheer heeft. U kunt contact opnemen met de DNB op nummer 0800-020 1068.
Wat te doen met oude levensverzekering?
Als er een oude levensverzekering bestaat dan geldt hiervoor ongeveer hetzelfde als voor een oude uitvaartpolis. U kunt zoeken naar een oude levensverzekering in de administratie van de overledene, bankafschriften checken en/of informatie vragen aan de assurantieadviseur. Ook hier geldt dat oude levensverzekeringen worden overgenomen door een andere verzekeraar. Dit kunt u nagaan via de DNB.
Enkele voorbeelden overname verzekeraars
Het zou te ver gaan om álle oude verzekeraars te vermelden die ooit zijn overgenomen. We volstaan met enkele voorbeelden. Neem gerust contact op met Wevers als u hulp nodig heeft om uit te zoeken of oude polissen nog recht bieden op een uitkering.
Ardanta heeft veel oude polissen overgenomen, onder meer van de oude verzekeraars Aegon, AMEV, Axent, De Utrecht N.V. en Stad Rotterdam. Ook Yarden nam oude polissen over waaronder van AVVL en NUVA. Ook onder meer Nationale Nederlanden, Dela, REAAL, Monuta en Achmea hebben oude polissen overgenomen.
Heeft u ontdekt waar de oude polis nu is ondergebracht, dan kunt u bij de nieuwe verzekeraar terecht voor het verzilveren van de polis, om de polis af te kopen of om deze premievrij te maken.
Alles omtrent overlijden en uitvaart
Wevers Uitvaartzorg helpt u met alles omtrent overlijden en uitvaart. Ook nazorg hoort daarbij. We staan u bij van A tot Z, van stervensbegeleiding tot uitvaart en de afwikkeling van de de nalatenschap. Nagaan of er oude polissen zijn hoort daar ook bij. We kunnen ook namens u contact opnemen met de desbetreffende verzekeraar.
Laat oude verzekeringen niet liggen, dit kost u onnodig geld. Weet u niet of u zelf een uitvaartpolis heeft? Dan kunt u dit zelf ook al bij leven nagaan.
Informatie uitvaart
Wilt u bij leven, als u nog gezond bent, al informatie over de mogelijkheden van een uitvaart? Het is goed om daar bij leven al over na te denken en zaken vast te leggen. Dit brengt rust in uw eigen leven maar ook in dat van uw nabestaanden. Zij weten dan, als het zover is, wat uw wensen zijn. Bijvoorbeeld waar u wilt worden begraven, wat voor soort afscheidsbijeenkomst u wenst en wie de genodigden zullen zijn.
U kunt ook vastleggen of en zo ja waar, een begrafenispolis loopt. Uw nabestaanden hoeven dan niet op zoek.