Wat kost een uitvaart?
Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met de vraag wat een uitvaart kost. Het antwoord daarop is niet eenvoudig te geven omdat elke uitvaart anders is. Bij een uitvaart gaat het om een persoonlijke wensen en de kosten zijn dan ook heel verschillend. Wel heeft u, los van persoonlijke keuzes, altijd met bepaalde kostenposten te maken. Denk aan de kosten van de akte van overlijden en de kosten van een kist. In dit artikel vertellen we meer over alle onderwerpen die bij een overlijden en uitvaart komen kijken. Zo krijgt u een beter zicht op de mogelijke kosten die met een uitvaart zijn gemoeid.
Van eenvoudig tot uitgebreid
Het is logisch dat een eenvoudige uitvaart minder kost dan een uitgebreid afscheid. Wilt u worden opgebaard en een apart condoleance moment? Dan brengt dit extra kosten met zich mee. Ook een afscheidsbijeenkomst met veel mensen, al dan niet met bijvoorbeeld een koffietafel, zal meer kosten dan een kleine bijeenkomst. Een rouwstoet met meerdere volgauto’s kost meer dan wanneer de nabestaanden gebruik maken van eigen vervoer. Het is dus belangrijk, zeker als u op kosten van de uitvaart wilt besparen, uw keuzes goed af te wegen. Wevers is de perfecte uitvaart begeleiding voor de door u gewenste uitvaart.
Basiskosten begrafenis
Ook al kiest u voor een begrafenis volledig in stilte, met bepaalde uitvaartkosten zult u ook dan worden geconfronteerd. De basiskosten voor een normale begrafenis bestaan uit:
- Verzorgen en kleden van de overledene
- Een nette uitvaartkist
- Rouwvervoer van de overledene naar de aula van de begraafplaats
- Verblijf van de overledene in het mortuarium tot de dag van de begrafenis
- Het verzorgen van alle wettelijke verplichtingen rond de begrafenis
- Akte van overlijden
- De begrafenis van de overledene in een algemeen graf of particulier graf
De begrafeniskosten zijn uiteraard aan verandering onderhevig en verschillen ook per gemeente en per begraafplaats. Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over de basiskosten van een begrafenis. Uiteraard zijn deze kosten ook (deels) van toepassing als u kiest voor een crematie.
Kosten laatste verzorging
Een overledene heeft altijd de zogenaamde laatste verzorging, ook wel afleggen genoemd, nodig. Dit mag pas gebeuren nadat een arts de overledene heeft geschouwd. U mag de laatste verzorging zelf doen maar de meeste mensen laten dit door de uitvaartverzorger doen. Afleggen houdt in dat het lichaam voor een laatste keer netjes wordt gemaakt. Wassen, kleden maar ook het sluiten van de ogen hoort hierbij. Soms is het nodig een speciaal lensje op de oogbol te plaatsen waarna het ooglid daar overheen kan worden gesloten. Om te vermijden dat de mond open zakt wordt vaak een handdoekrol onder de kin gelegd. Vaak wordt gekozen voor enkele hechtingen in de mond ter vermijding van open zakken. Als het gehele lichaam is gewassen wordt het aangekleed met kleding naar keuze. Ook het aanbrengen van make-up (als dit de wens is) en het in model brengen van het haar hoort erbij.
Nette kist, vervoer en verblijf mortuarium
De overledene wordt van de plaats van sterven vervoerd naar een mortuarium waar het lichaam gekoeld kan worden bewaard tot het moment van de begrafenis. Meestal is dat vier of vijf dagen. Hiervoor is speciaal vervoer nodig waarvoor kosten moeten worden gemaakt. Ook aan het verblijf in het mortuarium zijn kosten verbonden. Kisten zijn er in vele soorten met bijbehorende prijzen. Van eenvoudige exemplaren tot een kostbare, massief eiken kist. Op veel zaken kunt u besparen, bijvoorbeeld op niet uitgebreid opbaren, bloemen, rouwkaarten en minder volgauto’s.
Wettelijke verplichtingen
Rondom een overlijden gelden wettelijke verplichtingen. Zo moet er altijd een arts komen om het overlijden vast te stellen en de oorzaak ervan. Gaat het om een uitvaart voor een baby of minderjarige dan dient altijd ook een lijkschouwer te worden ingeschakeld. De verklaring van de arts heeft u nodig voor de (verplichte) akte van overlijden die u bij de gemeente aanvraagt. Meestal doet de uitvaartverzorger dit. Hieraan zijn ook begrafenis kosten verbonden. De begrafenis of crematie moet binnen 6 dagen na overlijden plaatsvinden maar niet eerder dan 36 uur na overlijden.
Het graf en de grafrechten
Als u kiest voor een begrafenis dan krijgt u te maken met het kiezen van een graf en met de grafrechten. U kunt op een algemene begraafplaats kiezen uit een huurgraf of particulier graf. Ook in het laatste geval heeft u slechts een beperkte tijd recht op het graf, bijvoorbeeld 20 jaar. Wilt u het graf langer in eigendom houden dan dient u hiervoor opnieuw te betalen. Ook dient u doorgaans een vergoeding te betalen voor het onderhoud op de begraafplaats. Een alternatief voor een algemene begraafplaats is een natuurbegraafplaats.
Natuurbegraafplaats
Op een natuurbegraafplaats werken een aantal zaken anders en andere vrijwel hetzelfde als op een algemene begraafplaats. Ten aanzien van de begrafeniskosten is er een groot verschil: u betaalt slechts eenmaal maar krijgt wél eeuwige grafrust. U hoeft dus nooit verlengings-grafrechten te betalen en u heeft ook niet te maken met kosten voor onderhoud van de begraafplaats. Meer weten of de gehele uitvaart regelen bij een uitvaartondernemer? Neem contact op met Wevers.
Meer informatie over natuurbegraven
In Nederland zijn er over het land verspreid meerdere natuurbegraafplaatsen. Het zijn stuk voor stuk schitterende natuurgebieden, in bezit van particulieren maar meestal in het bezit van Natuurmonumenten. Er heerst eeuwige grafrust en dat betekent dat het graf nooit zal worden geruimd. U heeft een goed overzicht van de kosten: eenmalig voor het graf en de grafrechten én eenmalig voor de uitvaart en het begraven zelf. Dit kan veel rust geven, zowel bij de overledene als bij de nabestaanden. Als u kiest voor natuurbegraven dan zijn er enkele voorwaarden. Zo moeten alle te gebruiken spullen zoals de kist en de kleding van natuurlijke, afbreekbare materialen zijn. Ook kunt u niet met de auto tot aan het graf rijden, de uitvaart vindt plaats met bijvoorbeeld een koetsje. Een grafmonument is in principe niet toegestaan, afgezien van bijvoorbeeld een kei of houten monumentje.
Andere kosten uitvaart
We hebben nu in grote lijnen de verplichte kosten behandeld maar de meeste mensen kiezen voor een iets uitgebreidere uitvaart. En daarmee zijn uiteraard extra kosten gemoeid. Denk onder meer aan de volgende kosten:
- Volgauto’s
- Rouwadvertentie
- Rouwkaarten
- Bloemen
- Condoleance
- Afscheidsdienst
- Afscheidsreceptie
- Grafmonument
U kunt de begrafenis en uitvaart zo uitgebreid maken als u zelf wenst. Hierna behandelen we enkele van de kosten uit de opsomming hierboven.
Volgauto’s
Voor de rit van het mortuarium of andere plaats naar de begraafplaats dient voor vervoer te worden gezorgd. Voorop rijdt de lijkwagen met het lichaam van de overledene. Vaak worden extra volgauto’s gehuurd (met chauffeur) om de naaste familie te vervoeren. Hoe groter de familie, hoe meer auto’s. En hoe hoger de kosten. U mag natuurlijk ook in eigen auto’s achter de lijkwagen aanrijden.
Rouwadvertentie en rouwkaarten
U wilt familie, vrienden en anderen in kennis stellen van het overlijden. Meestal wordt gekozen voor een rouwkaart. Hoe meer rouwkaarten hoe hoger de kosten uiteraard. Daarbij komen natuurlijk ook kosten voor de verzending van de kaarten. Wilt u in grotere kring het overlijden onder de aandacht brengen dan is een rouwadvertentie geschikt. Het plaatsen van zo’n advertentie in een landelijk dagblad is (aanzienlijk) duurder dan in een plaatselijke krant ondanks dat die adverteerder effectiever is.
Condoleance
U kunt er voor kiezen om vóór de afscheidsdienst een aparte condoleance te organiseren. Dit kan ook een of twee dagen tevoren zijn. Genodigden kunnen dan afscheid nemen van de overledene die ligt opgebaard in een intieme omgeving zoals bijvoorbeeld bij Rouwhuys Wevers. Een bijzonder afscheid maar hieraan zijn wel natuurlijk wel extra kosten verbonden.
De afscheidsbijeenkomst en afscheidsreceptie
Veruit de meeste mensen kiezen voor een afscheidsbijeenkomst in de aula bij een uitvaartcentrum. Familie, vrienden en anderen komen bij elkaar om afscheid te nemen van de overledene. Er wordt muziek gedraaid, er wordt gesproken en na afloop is er een receptie waar de nabestaanden kunnen worden gecondoleerd. Er is een broodje en koffie of ander lekkers. Soms wordt gekozen voor een lunch of zelfs voor een diner. Hoe groter de bijeenkomst en hoe meer genodigden, hoe hoger de kosten.
Kosten vooraf bespreken
Wilt u eens van gedachten wisselen met een ervaren uitvaartverzorger en zo onderzoeken wat de kosten zijn van uw wensen voor een uitvaart? Zo weet u veel beter wat een begrafenis kost. Maak dan een afspraak met Wevers Uitvaartzorg. Samen met u bespreken we alle mogelijkheden en wensen voor een gepast afscheid. Zo weet u waar u aan toe bent. Dit kan ook als u nu nog helemaal gezond bent.
Wevers is er voor u
Wevers Uitvaart is een zeer betrokken en ervaren uitvaartonderneming. We zijn er voor u, op elk moment. Kosten en mogelijkheden bespreken als u nog helemaal gezond bent. Stervensbegeleiding als u ernstig ziek bent. Direct hulp (24/7) bij overlijden. Een complete uitvaart organiseren, samen met de nabestaanden. Nazorg en rouwverwerking én hulp bij de afwikkeling van de nalatenschap. Wilt u weten wat uw gewenste begrafenis kost, neem dan contact met ons op.
Uitvaartkosten berekenen
Wilt u zelf uitvaartkosten berekenen dan kunt u veel informatie vinden op internet. Echter, elke begrafenis is anders en daarom kunt u beter samen met ons de uitvaartkosten berekenen. Wij weten immers precies wat er allemaal bij een uitvaart komt kijken en wat de financiële consequenties zijn van uw keuzes. We kunnen u helpen uw keuzes ook financieel op elkaar af te stemmen. Het is belangrijk dat u de kosten van de begrafenis/crematie weet en weet op welke kosten u kunt besparen.
Besparingen die mogelijk zijn: op sober opbaren, rouwkaarten, bloemen, eenvoudige kist, rouwadvertentie, intieme afscheidsbijeenkomst en meer.