Na een overlijden moet er veel worden geregeld, ook op zakelijk gebied. Degene die is overleden woonde ergens en had dus een huis, had abonnementen en vrijwel altijd ook een bankrekening. De nabestaanden zullen zaken moeten regelen en bijvoorbeeld de bankrekening na overlijden moeten opheffen.
Wat gebeurt er met een bankrekening bij overlijden?
Als een bank kennis heeft genomen van het overlijden van een rekeninghouder, wordt zijn of haar betaalrekening geblokkeerd. Niemand kan nu nog bij die rekening. Ook de bankpas, credit card, effectenrekening en spaarrekening worden geblokkeerd. Had de overledene een volmacht afgegeven? Ook deze vervalt. Indien er een kluis op naam stond van de overledene dan wordt deze verzegeld.
Wel storten, niet opnemen
Met een geblokkeerde rekening kunt u geen betalingen meer doen. Er kan echter nog wel geld worden gestort op de rekening. Eventuele tegoeden van loon of uitkering worden dus nog wel bijgeschreven.
Overgebleven rekeninghouder bij gezamenlijke rekening
Veel mensen hebben een bankrekening op twee namen, doorgaans echtgenoten. Heeft u een en/of rekening dan wordt de bankrekening niet geblokkeerd. De nog levende partner mag echter niet onbeperkt geld opnemen van die rekening. De regel is dat u alleen geld mag opnemen tot het bedrag dat u zelf op de bankrekening heeft gestort. U mag dus geen geld opnemen dat de overledene op de rekening heeft gestort.
Wat als u overlijden niet meldt bij de bank?
Wanneer een overlijden niet wordt gemeld door de erfgenamen, terwijl u wel toegang heeft tot de bankrekening (bijvoorbeeld omdat u als zoon of dochter gemachtigd was tijdens het leven van de overledene), vervalt deze machtiging automatisch op het moment van overlijden. Voordat u de bankzaken verder mag regelen, bent u verplicht de bank op de hoogte te stellen van het overlijden. Als u dit nalaat, kan dit worden beschouwd als een strafbaar feit, bijvoorbeeld het opnemen van geld van de rekening.
Het melden van een overlijden bij de bank is een verplichte handeling voor erfgenamen.
Dit dient zo snel mogelijk na het overlijden te gebeuren. De bank zal vervolgens om bepaalde documenten vragen, zoals een uittreksel van de overlijdensakte (dit ontvangt u van de begrafenisondernemer), een kopie van het identiteitsbewijs van alle erfgenamen, en/of een verklaring van erfrecht (te verkrijgen bij de notaris). Het is raadzaam om deze documenten eerst te verzamelen voordat u de bank inlicht, zodat de afhandeling soepel kan verlopen.
Als u de bank informeert zonder de benodigde documenten, zal de bank de betreffende rekening(en) blokkeren totdat de juiste papieren zijn aangeleverd. Het kan verstandig zijn om de bank direct in te lichten als er zorgen bestaan over de afhandeling van de nalatenschap. Het blokkeren van de rekening dient ter bescherming van de erfgenamen, zodat de nalatenschap volgens de wet kan worden afgehandeld, met of zonder testament. Voor meer informatie kunt u terecht op de Nabestaandendesk van uw bank, te vinden op hun website.
Verklaring van erfrecht
In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen van een overledene zijn. Soms vraagt de bank om zo’n verklaring. Met deze verklaring kunnen de erfgenamen aantonen dat zij recht hebben op het banktegoed van de overledene. Een verklaring van erfrecht moet worden opgesteld door een notaris. Alleen een persoon die zo’n verklaring nodig heeft om de erfenis af te wikkelen kan zo’n verklaring aanvragen. De notaris zal een onderzoek instellen en de erfgenamen in kaart brengen.
Wie betaalt de rekeningen na overlijden?
Na overlijden moeten de nabestaanden de rekeningen betalen. Dat kan natuurlijk wel met het geld van de overledene, als u de beschikking (weer) heeft over diens bankrekening. Indien dat niet zo is, dan kunt u het geld voorschieten.
Hoe gaat het met automatische incasso’s?
Als de bankrekening van een overledene is geblokkeerd, dan kunnen automatische incasso’s en periodieke overboekingen niet meer worden betaald. Het is dus zaak betrokken partijen te informeren over het overlijden. U zult abonnementen en dergelijke moeten opzeggen om te voorkomen dat een automatische incasso na de blokkade van de rekening weer wordt hervat. Denk aan de krant, telefoonabonnement, televisie, goede doelen, loterijen en dergelijke.
Wat is een executeur?
Als de overledene een testament heeft gemaakt dan is hierin vaak een executeur benoemd. Deze persoon is dan degene die de laatste wil uitvoert van de overledene. Hij of zij krijgt het recht beslissingen te nemen op zakelijk vlak, de beschikking over het geld van de overledene en is doorgaans ook degene die de uitvaart regelt. Vaak wordt door de overledene een financiële vergoeding vanuit de nalatenschap betaald voor de werkzaamheden van de executeur.
Hulp bij afwikkeling nalatenschap
Is uw dierbare overleden en heeft u hulp nodig? Wevers Begrafenisverzorging helpt bij alles omtrent overlijden. Echt van A tot Z, van begin tot eind. Dat kan al beginnen bij voorlichting of stervensbegeleiding en eindigt pas bij nazorg, hulp bij afwikkeling nalatenschap en rouwverwerking. Uiteraard staan we u ook bij als het gaat om de uitvaart en alles wat daarmee te maken heeft.
Hulp bij bankzaken
Wat moet u doen als de bankrekening van de overledene is geblokkeerd? U merkt dat automatische incasso’s niet meer worden afgeschreven en vraagt zich af hoe banken omgaan met de bankrekening, spaarrekening, effecten en de afwikkeling van een en ander. De eventuele machtiging vervalt, u kunt niet meer bij het geld van de overledene maar de rekeningen moeten worden betaald en u moet de bankzaken regelen. En dat terwijl u wel iets anders aan uw hoofd heeft! Wevers helpt u óók met de afwikkeling van bankzaken.
U heeft een verklaring van erfrecht nodig
In sommige gevallen wil de bank een verklaring van erfrecht. Dit moet een notaris regelen. Ook hierbij kunnen we u helpen. Wij hebben een breed netwerk en kunnen u naar de juiste instantie en notaris verwijzen. Overigens heeft u altijd een verklaring van erfrecht nodig als de overledene de buitenlandse nationaliteit heeft. Neem gerust contact met ons op voor informatie en hulp.
Gezamenlijke rekening met overleden partner
Wat mag u wel en wat mag u niet met de gezamenlijke rekening? U mag niet zomaar al het geld opnemen maar alleen het deel dat van uzelf is. Maar welk deel is dat dan? Wij kunnen u helpen een en ander in kaart te brengen. Bedenk ook dat automatische incasso’s blijven doorlopen terwijl u daar wellicht geen belang bij heeft. Misschien gaat het immers om abonnementen op een magazine waarvoor u geen belangstelling heeft of om kosten voor medische hulpmiddelen die niet langer nodig zijn.
Soms is het extra lastig
Het gaat vaak goed en eenvoudig bij het afwikkelen van een nalatenschap. Het opheffen van een bankrekening hoeft niet altijd tot problemen te leiden. Soms is het echter lastiger. Als de kinderen bezwaar maken, andere erfgenamen bezwaar maken, er zijn leningen, erfgenamen zijn onvindbaar, er is toestemming nodig van een bepaalde partij, de regels zijn onduidelijk of de erfenis is heel ingewikkeld. We helpen u daarbij, u staat er niet alleen voor. Samen met u kijken we welke automatische incasso’s kunnen worden gestopt, of er een verklaring van erfrecht nodig is en andere zaken. Wij zijn er voor u als een dierbare overlijdt.
De uitvaart regelen
Naast alle zakelijke en financiële beslommeringen heeft u natuurlijk ook te maken met het organiseren van een uitvaart. Een passend afscheid, alles voor het overlijden regelen zoals het opbaren, keuzes maken over muziek, een kaart, een advertentie, volgauto’s in de rouwstoet en nog meer. Zaken als waar wil de overledene begraven worden, wat voor gedenkteken wordt geplaatst, de lengte van de uitvaart en hoe regelt u alles omtrent de woning.
Uw uitvaartwensen vooraf regelen
Veel mensen ervaren een grote mate van rust als zij zoveel mogelijk regelen omtrent hun overlijden en uitvaart voordat het daadwerkelijk zover is. Welke automatische incasso’s heeft u en welke kunnen te zijner tijd worden gestopt. Wie zijn de erfgenamen, wie wordt executeur, maar ook vragen als waar wilt u worden begraven, wat kost een uitvaart en vele andere vragen.
Neem contact op met Wevers uitvaart om uw uitvaartwensen te bespreken bij leven. Aan de hand van het laatste wensenboekje, dat u kosteloos bij ons kunt bestellen, kunt u al veel beslissingen nemen. Zo staan uw nabestaanden straks niet voor allerlei vragen én wordt alles zoveel mogelijk geregeld volgens uw wensen.
Klik hier om het laatste wensenboekje te downloaden.
Ervaren en betrokken
Wevers uitvaartzorg is een ervaren begrafenisondernemer en zeer betrokken. Wij vinden het fijn om u te helpen in een emotioneel zware tijd en u zoveel mogelijk bij te staan. Rond het overlijden zelf, rondom de uitvaart, met nazorg en rouwverwerking en met het afwikkelen van de nalatenschap. Ook bij het stoppen van automatische incasso’s, het aanvragen van een verklaring van erfrecht, het sluiten van een persoonlijke bankrekening en alles wat er verder bij een overlijden komt kijken.