Het woord wilsbeschikking heeft het woord ‘wil’ in zich. Het gaat ook over uw wil. Wat zijn uw wensen op het gebied van uw uitvaart? Wat wilt u en wat niet? Bij Wevers Uitvaart kunt u terecht voor het vastleggen van uw wilsbeschikking. In dit artikel vertellen we er meer over. Over wat het precies inhoudt, wat er in moet komen te staan, wat de kosten zijn en hoe u een wilsbeschikking kunt opstellen.
Wat betekent wilsbeschikking?
Een beschikking is een duur woord voor beslissing en wordt vaak gebruikt als het om belangrijke zaken gaat. Uw laatste wilsbeschikking is belangrijk want er staat in wat uw wensen zijn met betrekking tot uw uitvaart. In deze schriftelijke verklaring kunt van alles vastleggen.
Rechtsgeldigheid wilsbeschikking
Een wilsbeschikking stelt u op voor uzelf en uw nabestaanden. Zij weten dan wat zij wel en niet moeten doen als het eenmaal zover is dat uw uitvaart moet worden georganiseerd. Zo’n document waarin uw wensen zijn vastgelegd, uw laatste wilsbeschikking is niet rechtsgeldig. Dat wil zeggen dat uw wensen niet kunnen worden afgedwongen via een rechter. Echter, uw nabestaanden zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen en het zelfs heel prettig vinden dat veel beslissingen al door uzelf zijn genomen.
Wat kost een wilsbeschikking?
Een wilsbeschikking opstellen kost geen geld. U kunt het gewoon zelf doen, met de hand schrijven of typen op een computer. Wel is het prettig en ook belangrijk uw laatste wilsbeschikking samen met iemand op te stellen en ook te delen met mensen die belangrijk voor u zijn. Het beste stelt u de wilsbeschikking op samen met degene die hoogstwaarschijnlijk uw uitvaart zal organiseren.
Wel of geen notaris
U hoeft uw wilsbeschikking niet te deponeren bij een notaris. Mede daarom zijn er ook geen kosten verbonden aan het opstellen ervan. Dat is heel anders dan bij een testament, dat wel door een notaris moet worden ondertekend en bewaard. U kunt er eventueel voor kiezen de wilsbeschikking aan het testament toe te voegen.
Leestip! – Wanneer naar notaris na overlijden?
Wilsbeschikking in bewaring bij Wevers
Het is ook mogelijk om uw wilsbeschikking kosteloos bij Wevers in bewaring te geven, zodat bij het sterven deze aan de nabestaanden kunnen voorleggen.
Wat staat er in een wilsbeschikking
In een testament legt u vast wat er met uw eigendommen moet gebeuren na uw overlijden. In de wilsverklaring staat voornamelijk wat er met uzelf, met uw lichaam, moet gebeuren na uw overlijden. Uw kunt zo gedetailleerd zijn als u zelf wenst. Er staat in ieder geval in de wilsbeschikking:
- Uw persoonlijke gegevens
- De gewenste uitvaartverzorger
- Gegevens van uw uitvaartverzekering
- De wensen van de uitvaart
- De naam van degene die uw uitvaart organiseert (een van de nabestaanden)
- Of u eventueel toestemming geeft voor sectie
- Of u toestemming geeft voor orgaantransplantatie (u kunt uw donorcodicil eventueel toevoegen)
- Financiële gegevens.
- Voorzien van uw naam, handtekening en datum
Nabestaanden vinden het prettig zoveel mogelijk rekening te houden met uw wensen. Het is daarom gewenst uw wensen voor de uitvaart gedetailleerder vast te leggen.
Details laatste wilsbeschikking
In de wilsbeschikking kunt u zo gedetailleerd zijn als u wilt. Wilt u worden begraven? Zo ja, waar? Op een algemene begraafplaats of misschien op een natuurbegraafplaats? U kunt omschrijven hoe de begrafenis er uit moeten komen te zien: uitgebreid of juist in besloten kring, of er volgauto’s zullen zijn, of er een rouwadvertentie moet worden geplaatst en zo ja in welke krant, de keuze van de soort kist, de bloemen, muziek en natuurlijk de keuze van de locatie waar de uitvaart zal worden gehouden.
Laatste wensen boekje
De meeste mensen weten niet wat er allemaal aan bod komt bij een overlijden. Daarom bestaat het laatste wensenboekje dat u kosteloos kunt bestellen bij Wevers Begrafenisverzorging. U kunt het boekje gebruiken bij het opstellen van uw wilsverklaring. U kunt dat ook samen met ons doen zodat we u helpen bij het maken van -vaak lastige- keuzes. We kunnen u dan meteen ook meer vertellen over de financiële aspecten van de uitvaart.
Praten met een arts
Soms ook verstandig: eens met een arts praten. Keuzes maken op het gebied van medische verzorging kan immers ook een rol spelen bij het wilsbeschikking opstellen. Bijvoorbeeld of u reanimatie wilt of niet, mocht deze vraag zich voordoen. Niet alleen u, ook uw huisarts vindt deze informatie nuttig om te weten.
Wilsverklaring aanpassen
U kunt op elk moment uw wilsverklaring aanpassen. Zeker als u de wilsbeschikking heeft opgesteld terwijl u nog jong en gezond was, kunnen er in de loop der jaren andere wensen spelen. U vervangt de oude wilsverklaring dan gewoon door een nieuwe. Heeft u de wilsverklaring eerder gedeeld met nabestaanden? Zorg dan dat zij een nieuw exemplaar ontvangen. Eens in de vijf jaar uw wilsbeschikking doorlezen is ons advies.
Wevers Uitvaart
Wevers Begrafenisverzorging is een zeer ervaren en betrokken begrafenisondernemer (sinds 1855). We kunnen u en uw nabestaanden bijstaan bij alle facetten van het overlijden, de uitvaart zelf én daarna. Samen met een een wilsbeschikking opstellen; stervensbegeleiding; het organiseren van een uitvaart volgens uw wensen; nazorg; rouwverwerking; hulp bij het afronden van de nalatenschap.
Wevers is 24/7 bereikbaar
Is er iemand overleden? Neem 24/7 contact met ons op. We staan direct voor u klaar om u te helpen bij alles omtrent het overlijden. Vervoer van het lichaam, aangifte doen van overlijden, samen met u uitzoeken van de kist, het opbaren en alles wat er verder speelt. Betrouwbaar, betrokken en ervaren waardoor we een breed netwerk hebben en goede contacten met begraafplaatsen en bijvoorbeeld beeldhouwers. Immers, u wilt waarschijnlijk ook een grafmonument. Dit kunt u bij leven ook zelf al uitzoeken en opnemen in uw wilsbeschikking.
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over de wilsbeschikking of hulp nodig heeft bij het opstellen ervan.
Klik hier voor de digitale wilsbeschikking (laatste wensenboekje) van Wevers