Veel mensen willen met rouwrituelen afscheid nemen van hun dierbare. Die rouwrituelen maken vaak deel uit van een bepaalde cultuur of religie. Zo zijn katholieke rouwrituelen anders dan protestantse rituelen. Daarnaast veranderen rouwrituelen ook met de tijd en hebben mensen ook hun eigen, persoonlijke voorkeuren. Wevers Uitvaartzorg helpt u bij het organiseren van een mooi afscheid conform uw wensen, ook als het gaat om rouwrituelen al dan niet volgens christelijke tradities.
Culturen en uitvaart tradities
In Nederland zijn inmiddels tal van migrantengemeenschappen, Denk aan mensen uit China, Marokko, Turkije, Pakistan en vele andere landen. Zij hebben eigen rituelen als het om begraven gaat. Zeker in tijden van verdriet hebben mensen extra veel behoefte om op hun eigen manier afscheid te nemen. Helaas kan dat niet altijd volledig conform uw eigen tradities; omdat u ze niet meer exact weet of omdat de mogelijkheden hiertoe in rouwcentra ontbreken. Hierdoor zijn ook weer nieuwe, moderne rituelen en tradities ontstaan. Door er voor elkaar te zijn en elkaar te helpen is er veel mogelijk en kunnen we ook veel van elkaar leren.
Wat is het belang van rituelen bij sterven
Rituelen bij sterven bieden houvast en geven een gevoel van saamhorigheid. Rituelen maken het voor nabestaanden mogelijk om het verlies en daarmee gepaard gaande verdriet langzaam een plekje te geven en er mee om te gaan. Als u de rituelen niet kunt uitvoeren, om welke reden dan ook, dan kan dat het rouwproces in de weg staan.
Voorbeelden van rouwrituelen
Er zijn heel veel soorten rouwrituelen. Sommige vloeien voort uit religie, andere uit familietraditie of zelfs geheel uit eigen behoefte.
Het kan gaan om ritueel wassen en andere rituelen omtrent de laatste verzorging. Maar ook het wekelijkse bloemetje op het graf of het branden van een kaars bij een foto zijn rouwrituelen. Voor weer andere mensen is het belangrijk dat er wierook gebrand wordt of bepaalde rituelen qua uitvaartmuziek en dans worden uitgevoerd. Rouwrituelen maken vaak niet alleen deel uit van het afscheid en de begrafenis maar kunnen ook al worden uitgevoerd bij een naderende dood.
Rouwrituelen protestantse kerk
De protestantse kerk kent verschillende stromingen waaronder de Nederlands hervormden, de pinkstergemeente, (Nederlands) gereformeerden, vrijzinnig en sterk-orthodox. Het is gebruikelijker te kiezen voor begraven maar ook crematies komen steeds meer voor. Cremeren is ongebruikelijk omdat dit in strijd is met de overtuiging dat de overledene op de jongste dag lichamelijk zal opstaan uit de dood.
Soberheid en de Bijbel staan centraal
Protestantse kerken kennen geen vast omschreven uitvaartdienst maar van oudsher wordt deze wel gekenmerkt door soberheid. Ook rond het sterven zijn geen vaste rituelen afgezien van het gebed, Bijbellezing en zegen.
Wel zijn er rituelen in sommige kerkgenootschappen. Dee overledene zal bijvoorbeeld niet tijdens de rouwdienst in de kerk geplaatst worden. Waken bij de kist tijdens de condoleance is een ander ritueel. Bij katholieken is de aanwezigheid van een priester een must, bij protestanten wordt de aanwezigheid van een predikant wel op prijs gesteld maar het is geen voorwaarde. De kleur van rouw is zwart.
De Bijbel en de inhoud van het geloof staan bij de protestanten centraal. Tijdens de afscheidsdienst staat het gesproken woord centraal. Er worden Bijbelteksten gelezen en er wordt gebeden. De kerk is doorgaans sober ingericht, de kist is meestal eenvoudig en genodigden gedragen zich ingehouden.
Rouwrituelen katholieke kerk
De katholieke kerk kent een aantal unieke rouwrituelen. Volgens traditie worden katholieken begraven maar steeds meer wordt ook gekozen voor een crematie. De avond voorafgaand aan de begrafenis wordt door de nabestaanden een korte, sobere mis gehouden en is er de mogelijkheid persoonlijk afscheid te nemen van de overledene. Tijdens de uitvaart wordt dan een meer uitgebreid afscheid gehouden, de eucharistieviering. Doorgaans is er veel zang en zijn er verschillende rituelen met wijwater, wierook en kaarsen. Rondom de kist staan en liggen persoonlijk zaken zoals tekeningen van kinderen.
Bij een katholiek afscheid wordt de kist door nabestaanden vergezeld naar de kerk en wacht de priester hen op waarna de kist wordt besprenkeld met wijwater. De kist wordt met het voeteneinde naar voren opgesteld tussen brandende kaarsen.
Tijdens de kerkdienst wordt gebeden voor de zielerust van de overledene en op het kerkhof zelf volgt nog een korte plechtigheid. Aldaar bewierookt de priester het graf en spreek nog een liturgische tekst uit en maakt een kruisbeeld boven de kist.
Voorbeelden van rituelen andere religies
Zoals hierboven al even kort aangehaald: in Nederland bevinden zich mensen van verschillende afkomst en religie. Zij hebben allemaal hun eigen rituelen omtrent het definitieve afscheid. Een goed afscheid nemen is iets heel persoonlijks maar ook iets dat u met elkaar doet. Saamhorigheid verlicht vaak het verdriet enigszins.
Joodse rouwrituelen
Een belangrijk rouwritueel voor Joden is de snelheid van begraven: bij voorkeur binnen 36 uur. In die 36 uur is alle aandacht voor de overledene en minder voor de nabestaanden. Zij komen de eerste week na het overlijden aan de beurt en verblijven in die periode in een rouwhuis. Troostenden komen daar langs en brengen eten en geven aandacht en troost. Er gelden ook vaste rouwperiodes van dertig dagen; ouders rouwen een jaar.
Islamitische rouwrituelen
Ook bij moslims is de snelheid van begraven (cremeren is niet toegestaan) heel belangrijk. Bij voorkeur binnen 24 uur maar dat is niet altijd mogelijk. Begraven in het land van herkomst is uiterst belangrijk en dat lukt uiteraard niet altijd binnen 24 uur.
Voor moslims is ritueel wassen van het lichaam een belangrijk rouwritueel. Daarvoor is in de moskee een aparte wasruimte maar het kan ook thuis. Familie rouwt minimaal drie dagen en een vrouw die haar man verliest exact 4 maanden en 10 dagen. Daarna moet er weer ruimte zijn om het leven op te pakken en daarom is het ongebruikelijk na de rouwperiode nabestaanden nog te condoleren.
Chinese rouwrituelen
Ook Chinezen begraven hun doden maar daaraan zijn wel voorwaarden verbonden. Een religieus leider berekent waar en wanneer de overledenen begraven moet worden. Een en ander hangt ook samen met de relatie met de voorouders. Het is gebruikelijk dat de gehele gemeenschap afscheid neemt en de kleur van rouw is wit.
Chinezen hanteren twee rouwperiodes: eerst zeven keer zeven dagen en vervolgens honderd dagen.
Nieuwe rituelen
Ieder mens is anders en in de loop van de tijd ontstaan er ook steeds weer nieuwe rituelen rondom sterven en het afscheid. Rituelen in bepaalde culturen, bij het sterven van jonge mensen of de juiste rituelen voor u persoonlijk. Bespreek uw wensen gerust met Wevers, wij staan open voor al uw wensen en gedachten en staan u bij waar dat mogelijk is.
Wevers Uitvaartzorg
Wervers is een zeer ervaren en betrokken Christelijke uitvaartondernemer. Wij verzorgen het afscheid van uw dierbare conform uw wensen en houden daarbij zoveel mogelijk rekening met rouwrituelen die voor u belangrijk zijn.
Is er iemand overleden neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. We zijn dag en nacht bereikbaar en u krijgt altijd iemand aan de lijn. We staan direct voor u klaar.