Gedenkboom en foetushof op de gemeentelijke begraafplaatsen in Neder-Betuwe
Op de gemeentelijke begraafplaatsen in Neder-Betuwe staan gedenkbomen. De namen van de overledenen staan op de blaadjes van de gedenkbomen gegraveerd. Een blijvende herinnering op een mooie gedenkplek. Een gedenkboom is bovendien een manier van herdenken die meegaat met de tijd. Ook is er een Foetushof. Een mooie plek waar stilgeboren kindjes door nabestaanden kunnen worden herdacht.
Begraafplaatsen
In de Neder-Betuwe zijn verschillende begraafplaatsen met een gedenkboom en/of foetushof. We noemen:
• Begraafplaats Markhof aan de Markstraat in Opheusden-Kesteren
• Begraafplaats Hoef aan De Hoef te Ochten
• Begraafplaats Westereng aan de Kalkestraat te Dodewaard
Wevers Begrafenisverzorging heeft met de begraafplaatsen in de regio goede contacten en daardoor korte communicatielijnen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op als u meer wilt weten over de mogelijkheden van begraven en in het bijzonder over gedenkbomen of een foetushof.
Wat is een gedenkboom?
Een gedenkboom is een mooie (cortenstaal) boom op een begraafplaats. In de boom hangen blaadjes waarop de namen van overledenen staan gegraveerd. Bovendien staat de geboortedatum en de datum van overlijden op het blad vermeld. Een mooie manier om uw dierbare te herdenken.
De bomen passen in het landschap en zijn vrij te bezoeken. Gedenkbomen zijn er in verschillende maten en zijn bestand tegen alle soorten weertypen. U hoeft niet bang te zijn voor beschadiging van de boom en de blaadjes bij extreem weer. De bomen zullen een storm goed doorstaan en zijn bovendien bestand tegen vandalisme.
Waarom kiezen voor een gedenkboom?
In Nederland zijn meerdere begraafplaatsen waar een gedenkboom of soortgelijk monument is als gedachtenis plek voor dierbaren die zijn ontvallen. De gedenkbomen op de begraafplaats in Neder-Betuwe zijn alleen voor het gedenken van foetussen. Er zijn andere mogelijkheden voor een gedenkboom elders in Nederland.
De gedenkboom biedt in verschillende situaties een mooie plek om de naam van een overledene te laten voortbestaan. Bijvoorbeeld voor de nabestaanden van graven die geruimd worden. Het blad in een gedenkboom houdt de herinnering aan de overleden persoon levend. Steeds vaker worden overledenen gecremeerd in plaats van begraven. Ook hier kan de gedenkboom een rol vervullen. Dit geldt ook voor overledenen van wie de as niet bewaard blijft, maar wordt uitgestrooid.
Dankzij een blad in de boom blijft er een mooie tastbare herinnering. Begraafplaatsen krijgen hiermee een nieuwe invulling en inrichting van de ruimte.
Dit is niet mogelijk op de begraafplaatsen in de Neder-Betuwe, echter heeft u over bovengenoemde alinea een specifieke vraag, neem contact op via ons contactformulier en stel uw vraag.
Uitstraling Gedenkboom Neder-Betuwe
Een gedenkboom heeft de uitstraling van een levend monument. Met de stam, takken en bladeren heeft het de uitstraling van een echte boom. De gedachte is dat de namen van overledenen op deze manier voortleven.
Foetushof
Een foetushof is een plek waar een stilgeboren embryo, foetus of kind begraven kan worden. Dat kan tot de 24e week van de zwangerschap. Het begraven of cremeren van stilgeborenen is niet verplicht. Voorheen was er voor een stilgeboren kindje geen begraafplaats en daarmee ook geen gedenkplek. Zo’n plek is belangrijk voor nabestaanden, ook wanneer een kindje stilgeboren is. Veel ouders en andere nabestaanden hebben behoefte aan een laatste rustplaats voor hun stilgeboren kindje.
Goed om te weten is dat voor een stilgeboren kind tot 24 weken van de zwangerschap aparte regels gelden. Zo mag het kindje bijvoorbeeld mee naar huis. Het mag in de eigen tuin of in een bos worden begraven. Het begraven van een stilgeboren kindje op de foetushof geeft de ouders en andere nabestaanden een plek waar zij fysiek naartoe kunnen. Daar kunnen zij op een mooie plek de moeilijke gebeurtenis herdenken.
Op de foetushof komt geen gedenkteken. De plek zelf is een gedenkplaats voor de nabestaanden. Wel is het mogelijk met GPS-coördinaten de exacte locatie van de begraafplaats terug te vinden. Hoe u uw kindje wil begraven bepaalt u zelf. Dat kan bijvoorbeeld in een kistje, doos, mandje of in doeken gewikkeld. Het materiaal waarin wordt begraven moet in ieder geval afbreekbaar materiaal zijn.
Meer informatie en hulp
Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor begraven, neem dan gerust contact op met Wevers. Dit kan geheel vrijblijvend. Wij informeren u graag en óók als er nog geen sprake is van een overlijden.
U kunt bij ons, ook wanneer u nog gezond bent, uw uitvaartwensen bespreken. We informeren u dan ook direct over de financiële aspecten van een uitvaart.
Is er iemand overleden of heeft u een stilgeboren kindje? Neem dan direct contact met ons op. Dat kan 24/7 en u krijgt altijd iemand persoonlijk aan de lijn.